Relaţii cu publicul

Căutare în ştiri

Servicii ON-LINE

Primăria Lugoj

Consiliul Local

Documente publice

Urbanism

Buget local

Achiziţii Publice

Compartiment Investiţii

Evidenţa persoanelor

autorizatii trafic greu

Compartiment Mediu

Protecţie civilă

Poliţia locală

Casa de Cultură

Despre oraş

Alte informaţii

Cetăţeni de onoare \ Mesian Alexandru

Mesian Alexandru

[Episcop Greco-Catolic de Lugoj]

Mesian Alexandru

S-a născut în comuna Ferneziu - actualmente cartier al municipiului Baia Mare - la 22 ianuarie 1937, într-o familie de muncitori, fiind cel de-al cincilea copil din cei opt. Şcoala primară o urmează în comuna natală, după care frecventează şi absolvă liceul teoretic "Gheorghe Sincai" din Baia Mare. În anul 1957 este admis la Seminarul romano-catolic din Iaşi, însă - în temeiul unei dispoziţii a Departamentului Cultelor - i se refuză continuarea studiilor pe motivul originii sale confesionale greco-catolice. În perioada 1960-1965 a urmat studiile teologice în strict secret şi clandestinitate, iar după amnistia generală din 1964, când unii episcopi şi preoţi profesori de teologie au ieşit din închisoare, a fost verificat asupra cunoştintelor teologice de profesori de specialitate. La 8 mai 1965 a fost hirotonit preot în strict secret de către Prea Sfinţia Sa Ioan Dragomir, Episcopul român unit al Maramureşului.

A făcut pastoraţie atât în zona sa natală, cât şi în satele din Maramureşul istoric şi din Ţara Oaşului, în vremea în care credinţa greco-catolică era mărturisită în catacombe. A vorbit copiilor, în ore de religie ţinute cu ei, despre Dumnezeu şi despre credinţa în El. După evenimentele din decembrie 1989, este numit Vicar General al Eparhiei Maramureşului. La 4 iulie 1994, a fost numit Episcop coadiutor al PS Ioan Ploscaru, Episcopul Eparhiei Lugojului.

La 8 septembrie 1994 este consacrat episcop în mod festiv la Blaj. Întronizarea ca Episcop de Lugoj a avut loc la 5 mai 1996, fiind al zecelea episcop al Episcopiei Greco-Catolice Unite cu Roma de Lugoj. Ca o recunoaştere a meritelor sale, în 2004, prin Decretul Preşedintelui României, Prea Sfinţiei Sale i se conferă Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer. Pe lângă iniţierea şi participarea la numeroasele activităţi ecumenice organizate în municipiul Lugoj se adaugă şi acţiunile sociale de sprijinire a copiilor provenind din familii nevoiase, având o contribuţie hotărâtoare la ridicarea şi funcţionarea Centrului de Zi pentru copii cu probleme sociale din Colonia Herendeşti - Bocşei.